פיזיקה משפחתית

פיזיקה משפחתית

פיזיקה משפחתית בקצרה

היופי של החשיבה הוא שאין צורך להרים מטענים כבדים, רק להבין מהי התמונה הבסיסית שאותה בוחרים, ואם היא מאבדת כיוון או נופלת, צריך לדעת להרים אותה כלפי מעלה…" (אירינה אוסוסקין).

"פיזיקה משפחתית" מדברת על שפה להתפתחות מחשבתית, הניתנת ללמידה ולשימוש יומיומי. הידע של פיזיקה משפחתית מאיר לנו על התהליך המחשבתי שילד עובר מרגע הוולדו. פיזיקה משפחתית מציגה מודל הנותן תמונה פשוטה כיצד להכניס את התהליך במודעות לתוך הבית ולאפשר התפתחות גם ברמת החשיבה. 

כתיבה שלי על עקרונות מתוך הפיזיקה המשפחתית

———

~ אי- התערבות בחשיבה ~

מורים והתערבות בחשיבה

אחד העקרונות המובילים בפיזיקה המשפחתית היא אי התערבות בחשיבה.

"ברמה המחשבתית, ככל שאדם מתרחק יותר, כך הוא מפריע פחות ומאפשר לתהליך להתפתח בכיוון הרצוי" (פיזיקה משפחתית – עקרונות, אירינה אוסוסקין).

להתערב בחשיבה משמע לחשוב בשביל מישהו אחר. זה יכול לבוא לידי ביטוי במחשבה – "המחשבה שלו היא טעות". או למשל בחשיבה החושבת את דרכו של האחר עבורו "הוא צריך לעשות כך וכך או צריך לחשוב כך וכך". פעמים רבות אנו מתערבים בחשיבה מתוך רצון טוב, רצון לעזור או להקל על אדם אהוב.

עם הזמן והחקירה גיליתי כמה מקומות בהם אני מתערבת בחשיבה, במיוחד עם הקרובים אלי ביותר. בנוסף גיליתי שבתחום ההוראה לא פשוט להיות מורה שלא מתערב בחשיבה.

אם אני מעבירה לך מידע אני חושבת בראשי שיש מידע שיכול לעזור לך, מידע מחשבתי. את המידע הזה אני מעבירה אליך בשיעור.

היכולת לחשוב את דעתי לגבי דרך מסוימת ובו זמנית לשחרר מהתפיסה שלי לגמרי, לגביך, היא מעלה גדולה ולא פשוטה.

לקבל בתוכי, במחשבה שלי, שהדרך והשביל שלך ידועים לך מעבר למה שאני יודעת הוא משהו שאני שואפת אליו יום יום. להיות בשחרור ואמונה, אמונה בקו הייחודי של מי שמולי, מעבר לתפיסה שלי על הדברים.

כשאנו במקום הזה, תומכים בקו הייחודי של מי שמולנו, נמצאים באי-התערבות בחשיבה, אם מול בת הזוג, הילדים, מטופלינו, שם אנו מאפשרים צמיחה אמיתית על הקו שלהם.

הנהגה מסוג אחר

—————

~ הנהגה של זוג – הובלה בתמיכה ~

כחלק מהמפגשים עם נשים בחיי בתוך ומחוץ לליווי הטיפולי, עולה נושא ההנהגה. או ליתר דיוק תרבות ההנהגה במקומות עבודה וכיוצא מזה בעולם הפוליטי והחברתי בכללותו. מעולמן של נשים עצמתיות אלו עולה תמונה המספרת על סוג הנהגה מסוים, הנהגת יחיד.

בהנהגת יחיד אחד או אחת מוביל את הדרך, עם חזון ברור, סוחף את האחרים אחריו בשורה והיררכיה ברורה של השפעה. בהובלה הזו פעמים רבות יש אנרגיה מאוד ליניארית וחדה, קולנית ואף דורסנית.

מקולן של נשים אלו עולה גם חזון, בקשה לסוג הנהגה אחר. הנהגה עגולה ומכילה יותר, כזו המאפשרת לעוד קול להשמע, כזו שפתוחה, שומעת ואולי אפילו מקשיבה לקול ההוא שמדבר בשקט. בפיזיקה המשפחתית מדברים על הנהגה שכזו, הנהגה בזוג, או בשמה – "הובלה בתמיכה".

מה זה אומר? בהנהגה זו החשיבה הופכת מחשיבת יחיד לחשיבה בזוג. זו הנהגה בה אין אדם אחד העומד בראש – אלא קיים מוביל ותומך, ושניהם חשובים באופן שווה לתנועה של הרעיון. בהובלה מסוג כזה, כשאני נתקלת ברעיון או התלבטות אני חושבת דרך הזוג שלי, מקבלת מידע ממנו, מאפשרת חשיבה של שניים. בחשיבה כזו יש משהו עגול, פתוח, המאפשר למגוון של קולות להשמע במרחב.

חשיבה זו נוגעת לעולם העסקי והפוליטי, אך רלוונטית מאוד לעולם הזוגיות, ובמיוחד לאלו המחפשים אותה. פעמים רבות נראה שכשקיים קושי לברוא זוגיות בעולם (כשיש רצון כמובן), נמצא אישה או גבר הנמצאים בחשיבה של יחיד. אימוץ חשיבה של זוג בתוך התחלה של קשר זוגי או כשהקשר נתקל במצוקה יוצרת זרימה חדשה בחשיבה, מניעה מפגש המחזק ובונה את הקשר מחדש.

———-

~ תמיכה מחשבתית ~

מאז שאני ילדה קטנה אני זוכרת את הקושי הגדול שלי עם התערבות בחשיבה שלי. כשמישהו רוצה להגיד לי מה לעשות במקום לחשוב ביחד איתי. כשמישהו מחליט שהוא יודע את התשובה עבורי מבלי להיות בקשב אלי. זה יכול להיות ממש בתדר עדין, בתחושה שאני מקבלת מהאדם שמולי. חשוב לי להקיף את עצמי באנשים שתומכים בי מחשבתית. שסומכים על הקו שאני רואה עבור עצמי.

בפיזיקה המשפחתית קיים הרעיון של תמיכה מחשבתית. זו תמיכה שלא מתערבת בחשיבה. כזו שתומכת בחשיבה שלי ומנסה לעזור לי לצמוח על הקו שאני רואה בעיני רוחי. זה יכול להיות בקבלת החלטה, בהתבוננות במערכת יחסים בחיי, בקבלת תשובה – ללמה גופי כואב?

פעמים רבות שאני פוגשת את הרצון לתמיכה שהיא ישועה. שהתומך/ ההורה/ המטפל ידע עלי יותר ממני, שהוא ירפא, שאני אספר לו את ההתלבטויות שלי והוא יתן לי את התובנה, את ה – אמת על החיים.

גם בתוכי יש פעמים משיכה לשמוע את ה – תשובה עלי, על החיים שלי. לנוח קצת מהחיפושים, לקבל ריפוי ומענה טוטאלי מבחוץ.

איך אפשר לקבל תמיכה שהיא תמיכה אמיתית?

לא תמיכה שמחליפה את המחשבה שלי. לא קביים לנצח.

תמיכה שהיא מרחב לפיתוח ההקשבה לעצמי, לחידוד החשיבה העצמאית שלי.

תמיכה שפותחת מרחב להקשיב לקול החכם והיודע בתוכי.

קול שיודע לספר מדוע הגוף שלי מגיב עכשיו ומה הוא מבקש ממני.

שיחה שיודעת להגיד איזו תנועה תאפשרת לי ריפוי עמוק ושורשי.

כי טיפול שהוא באמת מיטיב יגדיל את האדם מתוך עצמו, יחזיר את העוצמה אלי – המחפש.ת לשמוע.

טיפול מיטיב ילווה את המסע שלך ויפתח לך מרחב להקשיב לעצמך ולגופך.

כמה אני מבקשת להביא כוונה שכזו למפגש. לפתוח מרחב להקשבה, לקול הפנימי של כל אחד ואחת. קול שאנו יכולים לשמוע בקלות ובפשטות, שקרוב למודעות שלנו הרבה יותר משנדמה לנו. ואז נקבל כלים אמיתיים, כאלו שיאפשרו לנו ריפוי וצמיחה בצמתים הבאות בחיינו. כאלו שיצמיחו אותנו מתוך השורש.

שבוע נפלא מלא בתמיכה שורשית שתהיה לנו

———-

~ ריכוז ~

בבית שלי אני מבקשת לבנות מרחב שיש בו ריכוז. אני מכוונת ליצור אנרגיה שבה אני יכולה להיטען, בה יש שקט שמנקה לי את הראש, בו יש שפע שמאפשר לי להתפנק ולהרפא.

הפינה בה אני מטפלת היא פינה מיוחדת. פינה בה אני מציירת, תופרת, מתכוננת לשיעורי פיזיקה משפחתית. בפינה הזו אני בונה ריכוז. בונה מרחב שיש בו קרקע להתרכז על חלום, על מטרה, על רצון.

לכאן אני מזמינה נשמות אהובות, שיביאו את פקלאותיהן, יניחו אותן לשעה, ויאפשרו למחשבה להרפא, לגוף להרגע ולעצמן לחלום את הרצון שלהם.

במקום בו אנו בונים ריכוז, שם יש כבר אפשרות לנוע בקלות יותר למקום שאנו מבקשים לעצמנו. שימו לב גם בבית או במקום העבודה, איפה קל לי להתרכז? למה אני זקוקה במרחב שלי כדי שהמחשבה שלי תהיה אחת, נקיה מאחרות, מרוכזת בדבר אותו אני מבקשת ליצור?

לפתוח את הבית שלי אומר עבורי שאני מאפשרת לא.נשים אותן אני מלווה להגיע למקום בו ליבי אוהב. מאפשרת לבית הזה, בין העצים והציפורים, להביא ריפוי לעוד נשמות אהובות. במרחב הזה יש אפשרות להתרכז אחרת, לחלום אחרת, כאן אפשר להתקרב ולהרפא עוד קצת.

———-

כמו אצל הילדים הקטנים גם אנחנו זקוקים לפעמים לטקס לפני הכניסה לשינה, רגע של התכנסות והרגעה מהשבוע שהיה.

הכניסה הרגועה לשינה היא משמעותית לריכוז ולמצב הרוח שלנו ביום הבא. היא מאפשרת לנו להיות במרכז שלנו בקלות.

אפשר לתרגל נשימה, מעבר בדמיוננו על היום שעבר, אמירת תודה או בקשת משאלה רגע לפני השינה.

———-

~ תמיכה מחשבתית אצלי בחיים ~

אבא שלי ואני

תמיד היה לנו קשר מיוחד, איש תומך בי בדרך שלי.

יש בתמיכה של אבא שלי משהו מיוחד. לא דוחף ומצפה, נותן לי מרחב כמו שאני אוהבת אבל עם לב אוהב אוהב בו זמנית. הוא רואה בי את העוצמה שלי ויודע להגיד את המילה הנכונה ברגע הנכון, או פשוט להיות בשקט איתי. לא מתערב לי בראש, לא נלחץ להביא תשובה. נוכח ברגיעה וביטחון לידי. אני יודעת ומרגישה את הכח שהוא נותן לי.

בעבר טיפלתי בירושלים, אך אחרי המעבר לעין הוד לקחתי הפסקה נוכח המרחק. אחת הסיבות המרכזיות שהחלטתי לחזור היתה המרחב שאבא שלי פתח עבורי וההזדמנות לטפל לצידו בקליניקה.

אבא שלי רופא משפחה, ואני מטפלת בחדר לידו בקליניקה הנעימה והביתית. כאן, בירושלים, אני מרגישה את התמיכה שלו, אחד הדברים הכי מחזקים ומרפאים עבורי. כשאני יושבת במרחב של הקליניקה אני מרגישה ביטחון ואמון בעצמי. כשאני מרגיעה לירושלים אני מקבלת תמיכה מחשבתית מהזן הטוב ביותר, מאפשרת לי לגדול על הקו הייחודי שלי. תמיכה זו גם מלמדת אותי איך לתמוך מחשבתית במטופלים שלי. איך לתת מרחק בחשיבה בלי להתערב, לתמוך ולאהוב בו זמנית.

כתבות על פיזיקה משפחתית:

במגזין 'את' 

אתר הבית של הגישה

אהבת? אפשר לשתף

הישארו בלופ

הישארו בלופ של כל מה שקורה אצלי. היו הראשונים לקבל מאמרים, לשמוע על שיתופי פעולה, סדנאות, מבצעים ועוד דברים טובים.